loader

Polska czekolada funkcjonalna podbija chiński rynek

Spółka CCT opracowała i klinicznie przetestowała wyjątkową, opatentowaną technologię zwiększania dostępności biologicznej polifenoli kakao oraz fortyfikacji czekolady przez dodanie do niej biodostępnych karotenoidów. Już jedna porcja Estchechoc (7,5g, 38 kalorii) spożywana dziennie podwyższa poziom przeciwutleniaczy w skórze, pomaga poprawić jej mikrokrążenie, podnieść poziom tlenu i zapobiegać procesom starzenia w skórze sprzyjając młodemu wyglądowi.

 

Chiński rynek czekolady ma przy tym ogromny potencjał. Tamtejsza sprzedaż detaliczna czekolady w 2016 roku miała wartość 2,8 mld dolarów (prawie 18% całego rynku wyrobów cukierniczych), podczas gdy jeszcze w 2010 roku było to „jedynie” 1,7 mld dolarów. Szacunki mówią o wzroście spożycia czekolady w Chinach na osobę o dalsze 50% w zaledwie cztery lata, do 0,3 kg rocznie.

 

Jak pokazują ostatnie badania, ponad połowa chińskich konsumentów decyduje się na zakup europejskiej czekolady ze względu na jej wysoką jakość i walory smakowe. Chiny importują obecnie czekoladę głównie z Włoch (około 25% ogólnego importu), a wartość zakupów z tego kraju przekracza 100 mln dolarów. Dla porównania, wartość czekolady sprowadzanej do Chin    z Polski to około 30 mln dolarów (około 7% całkowitego importu). Dzięki Esthechoc oraz kolejnym produktom spółki Cambridge Chocolate Technologies z Grupy Adiuvo Investments, wartość eksportu czekolady z Polski na największe rynki światowe, w tym do Chin, może istotnie wzrosnąć.

 

***

Adiuvo Investments to notowana od 2015 r. na rynku głównym GPW spółka, która skupia się na selekcji, rozwoju, finansowaniu i komercjalizacji innowacyjnych technologii o globalnych zasięgu. Ich zakres przedmiotowy w szczególności obejmuje (1) zarządzanie chorobą (diseases management), monitorowanie zdrowego trybu życia i leczenie przy pomocy urządzeń mobilnych oraz (2) suplementy diety i żywność funkcjonalną. Aktualnie w portfolio Adiuvo znajduje się 15 technologii i blisko 30 powiązanych z nimi produktów.

Dzięki zapewnieniu ochrony własności intelektualnej, walidacji technologii w badaniach klinicznych w standardzie farmaceutycznym oraz pozyskiwaniu certyfikatów dopuszczających produkty do obrotu na rynku Adiuvo potrafi komercjalizować projekty w różnorodnych modelach biznesowych i w skali międzynarodowej.

Więcej informacji na temat spółki można znaleźć pod adresem www.adiuvoinvestments.com.

 

Cambridge Chocolate Technologies rozwija i komercjalizuje innowacyjne, testowane klinicznie produktów w obszarze żywności funkcjonalnej i słodkich przekąsek, celem wzbogacenia codziennej diety o innowacyjne składniki i receptury powstałe w wyniku badań nad korzyściami, płynącymi z polifenoli zawartych w kakao oraz innych naturalnych antyoksydantów.

Więcej informacji na temat spółki można znaleźć pod adresem www.cambridgechocolate.com.

1 2

O autorze