Sofidel przedstawia “24 godziny z życia twoich rąk”, czyli 10 zasad codziennej higieny

4. Korzystanie z poręczy w autobusie jest tak samo bezpieczne jak uścisk dłoni
Transport publiczny jest rajem dla zarazków. Uchwyty na ręce, siedzenia czy ekran biletomatu są pokryte miliardami bakterii. Jednak według badań[3] większość z nich jest nieszkodliwa, mimo to po dotarciu do pracy profilaktycznie umyj ręce.
5. Na powierzchni urządzeń biurowych znajduje się najwięcej zarazków
Komputery i telefony są niezastąpione, jednak czy kiedykolwiek je czyścimy? Przeciętnie na myszce znajduje się 260 bakterii na cm3, na klawiaturze 511, a na telefonie aż 3 895[4]. Żeby ich uniknąć, wystarczy wyczyścić urządzenie dezynfekującą chusteczką.
6. Nie bój się usiąść na toalecie, ale uważaj na uchwyty, krany i suszarki do rąk
Po skorzystaniu z toalety opuść deskę, spłucz wodę i wyjdź szybko, aby uniknąć wdychania bakterii. Pamiętaj oczywiście o myciu rąk. Umyj je dokładnie i użyj ręcznika papierowego, gdyż suszarki do rąk powodują ponowne pojawienie się bakterii na Twoich rękach.
7. Obiad wolny od zarazków
O higienie nie zapominaj też w czasie obiadu. Pamiętaj o położeniu jednorazowej papierowej podkładki na tacy na jedzenie. Staraj się nie jeść przy swoim biurku, a jeśli to niemożliwe, połóż papierowy ręcznik pod talerz czy pojemnik.
8. Śpiewaj dzieciom przy myciu rąk
Co roku każde dziecko doświadcza więcej niż jednej infekcji dróg oddechowych[5]. Mimo że dzieci uczą się higieny rąk w szkole, dobrą praktyką jest wspólne ich mycie po powrocie do domu. Prosta piosenka o myciu rąk trwa od 40 do 60 sekund, czyli akurat tyle, ile potrzeba na usunięcie 99 proc. bakterii z rąk.
9. Przed przygotowaniem jedzenia umyj dokładnie wszystkie produkty
Zwróć szczególną uwagę na jajka, warzywa z odrobiną ziemi i surowe mięso, gdyż mogą zawierać groźne bakterie tj. salmonella czy toxoplasmosis. Nie krój różnych produktów tym samym nożem i pamiętaj o zmianie łyżeczki po spróbowaniu potrawy.
10. Po myciu naczyń pozwól im swobodnie wyschnąć
Po sprzątnięciu ze stołu i umyciu naczyń możesz spokojnie odpocząć. Zostaw naczynia do wyschnięcia na suszarce do naczyń. Nie susz ich bawełnianymi ścierkami, gdyż gromadzą one 20 tys. razy więcej bakterii niż deska klozetowa[6].
I WRESZCIE OSTATNIA, DODATKOWA ZASADA: Jak poprawnie myć ręce?
- Zawsze używaj mydła, najlepiej mydła w płynie, gdyż dociera do wszystkich zakątków dłoni.
- Rozprowadzaj mydło na obu dłoniach, nie zapominaj o powierzchni między palcami.
- Spłucz dokładnie ręce letnią wodą.
- Wysusz ręce, najlepiej jednorazowym ręcznikiem.