loader

Sofidel przedstawia “24 godziny z życia twoich rąk”, czyli 10 zasad codziennej higieny

4. Korzystanie z poręczy w autobusie jest tak samo bezpieczne jak uścisk dłoni

Transport publiczny jest rajem dla zarazków. Uchwyty na ręce, siedzenia czy ekran biletomatu są pokryte miliardami bakterii. Jednak według badań[3] większość z nich jest nieszkodliwa, mimo to po dotarciu do pracy profilaktycznie umyj ręce.

 

5. Na powierzchni urządzeń biurowych znajduje się najwięcej zarazków

Komputery i telefony są niezastąpione, jednak czy kiedykolwiek je czyścimy? Przeciętnie na myszce znajduje się 260 bakterii na cm3, na klawiaturze 511, a na telefonie aż 3 895[4]. Żeby ich uniknąć, wystarczy wyczyścić urządzenie dezynfekującą chusteczką.

 

6. Nie bój się usiąść na toalecie, ale uważaj na uchwyty, krany i suszarki do rąk

Po skorzystaniu z toalety opuść deskę, spłucz wodę i wyjdź szybko, aby uniknąć wdychania bakterii. Pamiętaj oczywiście o myciu rąk. Umyj je dokładnie i użyj ręcznika papierowego, gdyż suszarki do rąk powodują ponowne pojawienie się bakterii na Twoich rękach.

 

7. Obiad wolny od zarazków

O higienie nie zapominaj też w czasie obiadu. Pamiętaj o położeniu jednorazowej papierowej podkładki na tacy na jedzenie. Staraj się nie jeść przy swoim biurku, a jeśli to niemożliwe, połóż papierowy ręcznik pod talerz czy pojemnik.

 

8. Śpiewaj dzieciom przy myciu rąk

Co roku każde dziecko doświadcza więcej niż jednej infekcji dróg oddechowych[5]. Mimo że dzieci uczą się higieny rąk w szkole, dobrą praktyką jest wspólne ich mycie po powrocie do domu. Prosta piosenka o myciu rąk trwa od 40 do 60 sekund, czyli akurat tyle, ile potrzeba na usunięcie 99 proc. bakterii z rąk.

 

9. Przed przygotowaniem jedzenia umyj dokładnie wszystkie produkty

Zwróć szczególną uwagę na jajka, warzywa z odrobiną ziemi i surowe mięso, gdyż mogą zawierać groźne bakterie tj. salmonella czy toxoplasmosis. Nie krój różnych produktów tym samym nożem i pamiętaj o zmianie łyżeczki po spróbowaniu potrawy.

 

10. Po myciu naczyń pozwól im swobodnie wyschnąć

Po sprzątnięciu ze stołu i umyciu naczyń możesz spokojnie odpocząć. Zostaw naczynia do wyschnięcia na suszarce do naczyń. Nie susz ich bawełnianymi ścierkami, gdyż gromadzą one 20 tys. razy więcej bakterii niż deska klozetowa[6].

 

I WRESZCIE OSTATNIA, DODATKOWA ZASADA: Jak poprawnie myć ręce?

  • Zawsze używaj mydła, najlepiej mydła w płynie, gdyż dociera do wszystkich zakątków dłoni.
  • Rozprowadzaj mydło na obu dłoniach, nie zapominaj o powierzchni między palcami.
  • Spłucz dokładnie ręce letnią wodą.
  • Wysusz ręce, najlepiej jednorazowym ręcznikiem.
 


[1] S.A. Fritz et al, Staphylococcus Aureus Contamination of Environmental Surfaces in Households with Children infected with Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus, JAMA Pediatr. 2014, 168:1030-1038

[3] Harvard T.H. Chan School of Public Health, research conducted in 2016 on the Boston subway: https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/microbes-boston-subway-public-health/

[4] Beamer PI1, Plotkin KR, Gerba CP, Sifuentes LY, Koenig DW, Reynolds KA. Modelling of human viruses on hands and risk of infection in an office workplace using micro-activity data. J Occup Environ Hyg. 2015;12(4):266-75

[5] F. Panizon. RECURRING RESPIRATORY INFECTIONS. Doctor and Child online pages 1999; 2(5) https://www.medicoebambino.com/?id=PR9905_10.html

[6] Axel Kramer, Kramer A. et al. How long do nosocomial pathogens persist on inanimate surfaces? A systematic review. BMC Infect Dis. 2006;6: 130. 130

1 2

O autorze