Brzoskwiniowy tort Melba od McVitie’s na wiosenne przyjęcie

Najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C (z termoobiegiem ustaw 155°C). Wysmaruj tłuszczem dno formy zatrzaskowej (Ø 26 cm) i przygotuj spód ciasta. Herbatniki McVitie's drobno pokrusz. Białka oddziel od żółtek. Następnie białka i 3 łyżki gorącej wody ubij na sztywno, dodając stopniowo 100 g cukru i szczyptę soli. Połącz z żółtkami. Przesiej mąkę, dodaj migdały, pokruszone ciastka i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki połącz z mokrymi. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż masę do formy zatrzaskowej, wyrównaj i wstaw do piekarnika na ok. 18 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i pozostaw do wystudzenia.
Teraz przechodzimy do przygotowania warstwy jogurtowej. Brzoskwinie dobrze odsącz. Połowę pokrój w plastry, a pozostałe rozdrobnij na puree. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. W tym czasie połącz puree z brzoskwiń, jogurt, sok z cytryny i 100 g cukru. Żelatynę lekko odsącz i rozpuść. Najpierw połącz ją z 2 łyżkami jogurtu kremowego, następnie dodaj resztę kremu. Wstaw masę do lodówki na ok. 20 minut. W międzyczasie ubij śmietanę na sztywno, dodaj ją do kremu, kiedy tylko zacznie się żelować. Niewielką ilość rozprowadź na biszkopcie. Rozłóż kawałki brzoskwiń i nałóż na nie pozostały krem brzoskwiniowy. Wyrównaj powierzchnię. Tort najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem posmaruj tort dżemem malinowym i udekoruj malinami lub innymi świeżymi owocami.
To będzie najsmaczniejszy tort, jaki kiedykolwiek zrobiłaś!