loader

5 rzeczy, których nie wiesz o winie

3 – stołowe < regionalne < jakościowe

O ile większość z nas potrafi odróżnić wino czerwone od białego i wytrawne od słodkiego, o tyle stosunek ceny do jakości przyprawia nas często o ból głowy. Jak się w tym połapać? – Zwykle najtańsze i spełniające najmniej kryteriów są wina stołowe. Nie oznacza to jednak, że są niedobre. Na co dzień, do obiadu, będą idealne. W ich przypadku producent musi podać na butelce kraj pochodzenia. Droższe i spełniające bardziej surowe kryteria są wina regionalne. W ich przypadku producent musi podać na etykiecie konkretny region. Mamy pewność, że jagody, z których wyprodukowany został trunek, pochodzą właśnie stamtąd. Wreszcie – najdroższe są wina jakościowe, inaczej zwane apelacyjnymi. Te spełniają już bardzo ściśle określone kryteria ustalane w prawie winiarskim danego kraju. Zazwyczaj odbiorca musi zostać poinformowany o miejscu uprawy o odmianie winogron, metodzie winifikacji, wydajności z hektara itp. – informuje ekspert Marani.

4 – Saperavi bardziej wyjątkowe niż Merlot

Wspominane w tytule słowa to nazwy konkretnych odmian szczepów. Merlot to szczep typowo francuski, może być jednak z powodzeniem uprawiany w innych regionach winiarskich. Saperavi to klasyczny szczep gruziński, który próbowano uprawiać w innych krajach, ale bez większego powodzenia. – Niewiele krajów może się pochwalić charakterystycznymi dla siebie, występującymi tylko tam, odmianami winorośli. Gruzja do nich należy. Takie szczepy noszą nazwę endemicznych i radzę zwrócić na nie szczególną uwagę. Zwłaszcza, jeśli wino pijemy nie tylko od święta i potrafimy rozróżniać poszczególne składowe smaku i aromatu. Trunek z endemicznych winogron to powiew nowości – przekonuje Vano Makhniashvili.

5 – odchudzasz się? Pij białe wytrawne

Alkohol to kaloryczna przyjemność. Jeśli jednak chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów, nie rezygnując z wina, zdecydujmy się na białe wino wytrawne. Spośród wszystkich winnych propozycji jest ono najmniej kaloryczne. W 150 ml znajduje się mniej niż 100 kcal. Ponadto wytrawne wino zawiera substancje, które spowalniają odkładanie się tłuszczu w organizmie. Same zalety!

1 2

O autorze