W najbliższym odcinku programu „Nasze najpyszniejsze” 🍽️ chcemy zabrać Was w mleczną podróż 🥛 do województwa łódzkiego
🎬 W najbliższym odcinku programu „Nasze najpyszniejsze” 🍽️ chcemy zabrać Was w mleczną podróż 🥛 do województwa łódzkiego 🌾.
Przeniesiemy się w czasie ⏳. W XIX wieku mieszkańcy Łowicza z zamiłowaniem przygotowywali zupę z gruszek polnych 🍐. Szybko stała się jednym z kulinarnych symboli regionu i dziś dumnie reprezentuje tradycje kulinarne województwa łódzkiego. Oto nasze propozycje dla Was, które – mamy nadzieję – zainspirują do kulinarnych eksperymentów 🥘:
Polewka gruszkowa zabielana śmietanką
Składniki:
250 ml śmietanki 36% 🥛,
½ kg gruszek 🍐,
3 łyżki cukru,
1 łyżka mąki 🥄,
4 ziemniaki 🥔,
100 g boczku wędzonego 🥓,
sól 🧂.
Pieczone jabłka w sosie śmietanowo-waniliowym 🍎
Składniki:
200 ml śmietanki 36% 🥛,
2 żółtka 🥚,
4 jabłka słodkie 🍏,
50 g rodzynek 🍇,
4 łyżeczki cukru,
1 laska wanilii.
Smacznego 😋 i do zobaczenia w następnym odcinku programu „Nasze najpyszniejsze” 📺 w TVP3 w soboty o 8:45 ⏰.
Kampania: „Polskie produkty mleczne każdego dnia” została sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka