Netto: problem marnowania żywności dotyczy całej branży spożywczej

Sieć sklepów Netto wywodzi się z Danii, gdzie mądre zarządzanie żywnością jest jednym ze społecznych priorytetów. Dania w ciągu ostatnich 5 lat ograniczyła ilość marnowanego jedzenia aż o 25 proc. i obecnie należy do grona państw, które wyrzucają najmniej żywności[1]. Za sukcesem Duńczyków stoją wartości, które są głęboko zakorzenione w ich kulturze – między innymi proekologiczne podejście do życia, połączone z kilkoma prostymi zasadami. Te same wartości są bliskie Netto Polska, które stara się na bieżąco dzielić z klientami informacjami na temat sposobów, dzięki którym można wyrzucać mniej jedzenia.
Dwie złote zasady to:
- Mniejsze, ale częstsze zakupy spożywcze to pierwszy krok do tego, aby ograniczyć ilość wyrzucanej żywności.
- Skrupulatne zaplanowanie obiadów na cały tydzień, zakupy z listą produktów i przygotowywanie posiłków z jedzenia, które nie zostało spożyte dnia poprzedniego.
Zdaniem 25 proc. badanych pracowników Netto, przemyślany sposób ułożenia produktów w sklepach, również może zniwelować problem marnowania żywności. Dotyczy to w szczególności rozmieszczenia produktów świeżych. W sklepach sieci Netto realizowany jest obecnie proces modernizacji, którego celem jest m.in. lepsza ekspozycja stoisk ze świeżymi owocami i warzywami. Dzięki temu klienci mają do nich lepszy i łatwiejszy dostęp, co przekłada się na mniejszą ilość wyrzucanych, niesprzedanych produktów.
[1] Tree Hugger, 2016. Why is Denmark so successful at reducing food waste? http://www.treehugger.com/green-food/why-denmark-so-successful-reducing-food-waste.html