loader

B&B HOTELS wzmacnia walkę z marnowaniem żywności

Kwiat obok torby i jedzenia.

Problem marnowania żywności to jedno z największych globalnych wyzwań cywilizacyjnych – nie tylko w aspekcie społecznym, lecz także środowiskowym. Jego rozwiązanie wymaga współpracy na wielu poziomach. – Każdy może przyczynić się do ograniczenia strat i marnotrawienia żywności, m.in. poprzez korzystanie z Paczek Niespodzianek oferowanych przez nas w aplikacji Too Good To Go – zachęca B&B HOTELS Polska.

Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, rocznie marnujemy ok. 1,3 miliarda ton żywności rocznie, czyli ponad 1/3 tego, co zostało wyprodukowane. Polska, podobnie jak inne państwa, ma w tym wyniku swój niechlubny udział. Każdego roku w naszym kraju do śmieci trafia ok. 5 mln ton jedzenia!

Marnowanie żywności szkodzi środowisku

W świecie, w którym miliony ludzi cierpią z powodu niedożywienia i głodu, marnowanie żywności jest moralnie nieakceptowalne. Problem ma jednak znacznie szerszy wymiar. Każdy kilogram zmarnowanego jedzenia, to nie tylko strata tego, co widzimy na talerzu czy wydanych na to pieniędzy, to działanie na szkodę środowiska naturalnego i naszej planety. Produkcja żywności wymaga bowiem zaangażowania znacznych zasobów, w tym także nieodnawialnych. Kiedy żywność jest marnowana, woda, gleba, energia czy praca ludzka, są tracone bezcelowo. Co więcej, procesy wytwórcze, transportowe i rozkładu nieskonsumowanej żywności generują emisję dwutlenku węgla i metanu – gazów cieplarnianych, które przyczyniają się do postępowania zmian klimatycznych, takich jak globalne ocieplenie, ekstremalne zjawiska pogodowe czy podnoszenie poziomu mórz i oceanów. Dlatego każda, nawet najdrobniejsza, pozytywna zmiana ma sens.

Biznes i konsumenci łączą siły

Sposobów na ratowanie jedzenia przed wyrzuceniem do kosza jest wiele. Jednym z nich jest współpraca przedsiębiorców z konsumentami, wspierana przez aplikację Too Good To Go, która realnie przyczynia się do zmniejszenia skali marnowanego jedzenia na świecie.

1 2

O autorze