loader

Warzysz piwo w domu? Wystartuj w największym konkursie piw domowych w Europie

Już za dwa miesiące w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu odbędzie się najbardziej prestiżowy konkurs piwowarów domowych organizowany w ramach Festiwalu Birofilia 2014. W Konkursie Piw Domowych organizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych (PSPD) we współpracy z Grupą Żywiec, mogą wystartowŻać wszyscy, którzy warzą piwo w domu.
Zainteresowanie piwnymi zmaganiami rośnie z roku na rok. W 2012 r. do żywieckiego konkursu zgłosiło się 131 piwowarów domowych z 371 piwami. Z kolei w zeszłym roku Konkurs Piw Domowych zarejestrował aż 161 zgłoszeń i aż 432 trunki domowej produkcji. Międzynarodowe jury pod przewodnictwem Krzysztofa Lechowskiego, Prezesa PSPD, za najlepsze piwo 2013 r. uznało Imperialne India Pale Ale Czesława Dziełaka z miejscowości Wyłudki w woj. podlaskim. Zwycięskie piwo zostało uwarzone w cieszyńskim browarze i dokładnie 6 grudnia 50 000 litrów aromatycznego Grand Championa 2013 trafiło na sklepowe półki, ciesząc się ogromnym zainteresowaniem koneserów. 
Najlepsze piwo 2014 roku
Do tegorocznej edycji Konkursu Piw Domowych można zgłaszać piwa w 10 kategoriach: Grodziskie, Best Bitter, American Wheat, Czeski Pilzner, Schwarzbier, Cascadian Dark Ale, Foreign Extra Stout, Dubbel i Russian Imperial Stout (szczegółowy opis poniżej).
Aby wziąć udział w Konkursie należy uwarzyć maksymalnie jedno piwo w danej kategorii i do 26 maja wysłać je z wypełnionym formularzem zgłoszeniowym, który wraz z regulaminem jest dostępny na www.festiwal-birofilia.pl. 
Zwycięzcę oraz uwarzone przez niego najlepsze piwo domowe 2014 roku poznamy 21 czerwca w Żywcu. Oprócz zaszczytnego tytułu „Grand Championa Birofilia 2014”, otrzyma on możliwość uwarzenia zwycięskiego piwa ponownie, jednak tym razem w skali kilka tysięcy razy większej w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie, przy wsparciu piwowarów Grupy Żywiec. Następnie dzięki sieci dystrybucji i rozbudowanej sprzedaży Grupy Żywiec, dokładnie 6 grudnia, Grand Champion 2014 trafi na półki sklepowe w całej Polsce. 
Festiwal Birofilia 20-21 czerwca, Żywiec
Każdego roku Festiwal Birofilia gromadzi kilka tysięcy miłośników piwa i piwowarów. Podczas tegorocznej edycji na wszystkich birofilów czekać będą liczne atrakcje – Aleja Piw Świata prezentująca ponad 500 piw z wielu zakątków nie tylko Europy ale i całego świata, degustacje piw domowych oraz wszystkich piw z oferty Grupy Żywiec, warsztaty piwoznawcze i piwowarskie, koncerty, liczne konkursy oraz spotkania z ciekawymi ludźmi i światowymi ekspertami piwnymi. Dla zwiedzających otwarty będzie Arcyksiążęcy Browar w Żywcu i Muzeum Browaru, które co roku odwiedza 100 000 osób. Nie zabraknie również Międzynarodowej Giełdy Kolekcjonerskiej. 
Więcej informacji, zdjęcia i wyniki poprzednich edycji konkursów znajdują się na stronie: www.festiwal-birofilia.pl oraz na profilu Festiwal Birofilia na Facebook. 
Wstęp na Festiwal Birofilia w Żywcu dla wszystkich uczestników jest bezpłatny.
Kategorie Konkursu Piw Domowych Birofilia 2014:

1. Grodziskie [7-8°Blg.] – historyczny styl piwa warzonego od kilkuset lat w Grodzisku Wielkopolskim. Powstaje wyłącznie ze słodu pszenicznego, dymionego drewnem dębowym. Piwo jest lekkie, orzeźwiające, ma żółto-złotą barwę i obfitą, gęstą pianę. W aromacie i smaku wyczuwalne są szlachetne nuty dymne i korzenno-chmielowe. Charakterystyczny dla piw pszenicznych akcent goździka i banana, w piwie Grodziskim jest nieobecny. Ich miejsce zajmuje wyraźna goryczka, chmiel, delikatna słodycz i nuty dymne.

2. Best Bitter [10-12°Blg.] – jedno z najbardziej popularnych sesyjnych piw brytyjskich. W aromacie i smaku łączy w sobie charakterystyczne cechy górnej fermentacji oraz wyraźnego chmielenia. Klasyczne, brytyjskie chmiele o aromacie kwiatowo-ziołowym przeplatają się z delikatną owocowością estrów i biszkoptowo-karmelową nutą słodów. Piana jest zwykle gęsta, ale niezbyt obfita ze względu na niskie lub średnie nasycenie dwutlenkiem węgla. Dzięki temu piwo wydaje się gładkie, kremowe i pełniejsze.

3. American Wheat [10-13,5°Blg.] – amerykańska interpretacja piw pszenicznych najczęściej górnej fermentacji. Chociaż wywodzi się z tradycyjnego niemieckiego hefe-weizena, nie spotkamy w nim charakterystycznych nut goździkowo-bananowych. Smak jest wyraźnie zbożowy, pszenny, często z akcentem niewielkiej owocowej estrowości. Aromat chmielowy może mieć różne natężenie, od niskiego do wyraźnego z wykorzystaniem całej palety aromatów amerykańskich odmian chmieli. Piwo jest przyjemne, orzeźwiające, z lekko goryczkowym finiszem. 
4. Czeski Pilzner [11-13,5°Blg.] – jasne, złociste piwo dolnej fermentacji typu lager, charakteryzujące się wyraźną i złożoną nutą słodową oraz mocną goryczką. Bukiet aromatyczny wzbogacony jest o akcenty przyprawowo-kwiatowe pochodzące od chmielu Zatec (Saaz), który zazwyczaj jest używany na wszystkich etapach chmielenia. Piwo orzeźwiające i czyste w smaku. Dopuszczalny jest diacetyl na niskim poziomie, ale bez efektu maślanego aromatu i smaku.
5. Schwarzbier – [11,5-13°Blg.] – niemieckie piwo dolnej fermentacji o czarnej nieprzejrzystej barwie. Jego bazą jest słód jęczmienny z dodatkiem słodów palonych, które nadają mu subtelny czekoladowo-kawowy akcent przy jednocześnie czystym lagerowym charakterze, bez estrowych wtrąceń. Zarówno goryczka chmielowa, alkohol jak i słodycz są na niewysokim, ale zrównoważonym poziomie. Wraz z wyraźnym musowaniem przyczynia się to do dużej pijalności i lekkości piwa. Korzenie tego stylu tkwią w tradycji piwowarskiej Turyngii i Saksonii. Jednym z bardziej popularnych przedstawicieli jest Köstritzer Schwarzbier z browaru w Bad Köstritz w Turyngii.

 
6. Rauchbier [12,5-14°Blg.] – piwo charakteryzujące się dymnym, wędzonym aromatem i smakiem. Jęczmienna słodowość piwa wyraźnie zauważalna jest w smaku, gdzie przeważa nad goryczą szlachetnych i aromatycznych odmian chmielu. Wraz ze swoją rasową lagerową czystością, obfitą pianą i średnim nagazowaniem przypomina nieco piwa marcowe. Różni się jednak od nich zauważalną i przyjemną nutą dymną i nieco ciemniejszą, bursztynową barwą. Współczesny Rauchbier ewoluował przez lata jako lokalna specjalność frankońskiego miasta Bamberg i jego okolic w północnej Bawarii. We Frankonii można spotkać wiele przykładów tego stylu, najpopularniejsze to Aecht Schlenkerla Rauchbier warzony przez Heller-Bräu Trum KG w Bambergu.


7. Cascadian Dark Ale [14-18°Blg.] – styl stosunkowo młody, znany także jako Black India Pale Ale. Jego autorstwo przypisuje się Gregowi Noonanowi (1951-2009). Nazwa Cascadian Dark Ale pochodzi od Gór Kaskadowych, które ciągną się przez stany Oregon i Waszyngton, gdzie znajdują się plantacje amerykańskiego chmielu. Obficie chmielone amerykańskimi odmianami przypomina w aromacie i smaku amerykańskie India Pale Ale. Jest jednak ciemne, a nawet nieprzejrzyście czarne. Od amerykańskiego stoutu odróżnia je zdecydowanie niższa paloność.
8. Foreign Extra Stout [14-18°Blg.] – czasami zwany też Foreign Export Stout lub tropikalnym stoutem. Jest to mocniejsza wersja irlandzkiego stoutu warzona z myślą o wysyłaniu do dalekich krajów lub warzona w tropikach. Nieprzejrzyście czarne, z beżową drobnopęcherzykową pianą. Charakteryzuje się intensywnym aromatem palonego słodu i nutami owocowymi, podczas gdy aromaty chmielowe są właściwie nieobecne. Wyraźna goryczka powinna być dobrze zbalansowana średnią, a nawet wysoką pełnią smaku.
9. Dubbel [15-18°Blg.] – podwójne, dubeltowe piwo belgijskie rozpowszechnione przez opactwo Trappistów w Westmalle. Charakterystyczną cechą tego piwa jest użycie cukru lub syropu kandyzowanego. Słód pilzneński lub belgijski oraz odpowiednie drożdże zapewniają piwu złożony i bogaty charakter słodowo-owocowy. Typowe są również akcenty korzenne i delikatna nuta chmielowa kontrująca słodycz i nadająca finiszowi wytrawności. Dominująca słodycz oraz gryzący alkohol stanowią wady. Natomiast silne nagazowanie nadaje piwu lekkości i pijalności.


10. Russian Imperial Stout [20-25°Blg.] – najciemniejsze piwo górnej fermentacji o prawdziwie mocarnym aromacie i smaku. Wyraźnie rozgrzewająca, ale nie gryząca nuta alkoholu, solidna, czekoladowo-owocowa słodycz dobrze ograniczana przez chmielową goryczkę i pełna nuta palonych słodów cechują właściwości smakowe. Bogactwo aromatu z nutami czekolady, ciemnych owoców, kawy, rodzynek, chmielu i prażonego słodu podkreśla przepych wrażeń organoleptycznych.
author avatar
Grupa Zywiec S.A.
O autorze