Profile firm
HAWE S.A., HAWE S.A., Telekomunikacja
Telmon TelmonUsługi
Hyundai Motor Hyundai MotorTransport
SFP SFPOrganizacje
KUKE KUKEFinanse
Fiat FiatTransport
ELPIGAZ ELPIGAZPrzemysł
InfoPraca.pl InfoPraca.plUsługi
Vision Group Vision GroupPR / Marketing
Provident ProvidentFinanse
Handel i FMCG

Sezon na ogórki

2018.07.30 15:00
Autor:

Letnie miesiące to nie tylko szczyt sezonu dla producentów lodów czy napojów chłodzących. Wraz z początkiem zbiorów, z półek znikają ogórki, przyprawy i… ocet. Jak podaje niezależna agencja badawcza CMR w lipcu 2017 r. sprzedaż przypraw do ogórków była siedmiokrotnie wyższa niż w czerwcu. W tym czasie przyprawy do ogórków były najchętniej wybieraną mieszanką przyprawową. Dane te pokazują, że Polacy chętnie przygotowują przetwory z sezonowych owoców i warzyw. Jednak równie chętnie sięgają po wysokiej jakości gotowe przetwory z ogórków.

„Ogórki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Dlatego od wielu lat nasze ogórki od lokalnych, wyselekcjonowanych dostawców trafiają na polskie stoły nie tylko jako przetwory, ale również w formie zup gotowych pod marką Pan Pomidor. Ogórki to jedno z naszych kluczowych warzyw. Rocznie przetwarzamy ich 6,5 tysiąca ton” – mówi Paweł Urbanek z firmy Bracia Urbanek, producenta przetworów warzywnych. 

Za co Polacy kochają ogórki? 

W sałatce, na kanapce, jako dodatek do dania głównego lub w formie zupy. To warzywo, które smakuje w każdej formie. Pani Ogórkowa od Pan Pomidor & Co. to wciąż jedna z najlepiej sprzedających się zup tradycyjnych tej marki.

Mimo że ziemniaki i pomidory królują w polskiej kuchni, to dużym powodzeniem cieszą się również ogórki. Polacy jedzą ich ok. 7 kg rocznie. A ponieważ coraz częściej stawiają na zdrowy styl życia, czyli również jedzenie większej ilości owoców i warzyw, to prawdopodobnie, spożycie ogórków będzie nadal rosło.

Komenatrze
Polecane
Profile firm z podobnej branży
newsrm.tv newsrm.tvPR / Marketing
Podstawowe informacje:




Wiadomości firmowe

Sezon na ogórki Handel i FMCG
Sezon na ogórki
Choć Polacy coraz chętniej sięgają po egzotyczne warzywa, takie jak bataty czy taro, to pozycja ogórków w menu Polaków jest niezachwiana. więcej