Profile firm
Provident ProvidentFinanse
Dell DellIT
Exact Systems Exact SystemsTransport
C&W C&WBudownictwo
Bank BPH Bank BPHBanki
PGE PGEEnergetyka
EPSON POLSKA EPSON POLSKAElektronika

Rumy z całego świata pojawią się w stolicy

2019.04.07 19:00
Autor:

O zmieniających się gustach i preferencjach smakowych Polaków świadczy rosnąca w ostatnich latach popularność rumów. Napój produkowany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej doczekał się wreszcie swojego święta w Warszawie. W dniu 11 maja br. w Centrum Praskim Koneser odbędzie się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizatorzy zapowiadają moc atrakcji w karaibskim stylu.

 

Kategoria rumów to jeden z prężniej rozwijających się segmentów alkoholi w Polsce oraz całej Europie. Pojawiają się bary z szeroką ofertą rumów, przybywa również odmian craftowych tego alkoholu – tak oto wzrost sprzedaży tego trunku osiąga blisko dwucyfrowe tempo, stąd duże koncerny zwiększają skalę jego produkcji. O sile rumu świadczą możliwości przybierania najróżniejszych form aromatyczno-smakowych, dzięki czemu grono jego zwolenników wciąż rośnie.

 

Tegoroczna, pierwsza odsłona Show Rum Warsaw jest odpowiedzią na coraz większe zainteresowaniem tym trunkiem. Festiwal odbędzie się w dniu 11 maja br. (sobota) w Centrum Praskim Koneser. Pomysłodawcą i organizatorem wydarzenia jest firma Tudor House, która od sześciu lat z powodzeniem realizuje coroczny festiwal Whisky Live Warsaw.

 

Główną osią wydarzenia będzie degustacja rumów z całego świata. Organizatorzy zadbali o szeroki przekrój aromatyczny oraz geograficzny smakowanych alkoholi. Spodziewanych jest kilkudziesięciu wystawców z kilkunastu krajów. Podróż smakowa sięgnie m.in. odległych rejonów Dalekiego Wschodu. Magię Orientu zapewnią dwie japońskie whisky z rejonu Okinawa – Kiyomi, co po japońsku oznacza „czyste piękno” oraz cratfowa Teeda. Z kolei jednym z przedstawicieli rumów z Ameryki Południowej będzie wenezuelska Santa Teresa. O utrzymanie karaibskiego klimatu zadbają pochodzący z Jamajki (produkowany w najstarszej położonej w tym rejonie destylarni) rum Appleton, mogący pochwalić się blisko 4-wiekową tradycją Mount Gray z Barbados oraz inny reprezentant tego kraju – rum Sixty Six.

 

W gronie tegorocznych wystawców znalazły się również alkohole z Europy. - A.H. Riise to pochodząca z Danii legendarna marka karaibskich rumów, które finiszowane są w Niemczech, a ich historia sięga pierwszej połowy XIX wieku. W Warszawie pojawi się Lars Code, brand ambasador marki A.H. Riise, który poprowadzi jedną z sesji Masterclass – podkreśla Jarosław Buss, organizator Show Rum Warsaw.

 

Oferta festiwalowa nie ogranicza się tylko do rumów. Uczestnicy Show Rum Warsaw zyskają wyjątkową okazję do degustacji wybranych gatunków brazylijskiej cachacy. Ten niezwykle popularny w Brazylii napój alkoholowy, produkowany ze sfermentowanego soku trzcinowego, w Polsce praktycznie jest nieznany. O promocję cachacy na festiwalu zadba gość specjalny. Leszek Wędzicha, bo o nim mowa, to współwłaściciel House of Cachaça Ltd. Od ponad 20 lat zaraża pasją i zajmuje się propagowaniem tego trunku. Na co dzień współpracuje z wieloma producentami cachacy, jest również organizatorem Cachaça Festival UK. W Centrum Praskim Koneser nie zabraknie również alkoholi z Meksyku. Degustowana będzie meksykańska wódka, czyli tequila, między innymi popularna seria Patron. Na Show Rum Warsaw pojawi się także charanda, czyli alkohol wytwarzany w stanie Michoacán w Meksyku. Jego nazwa pochodzi od wzgórza Cerro de la Charanda, gdzie w XIX wieku powstała pierwsza destylarnia tego trunku.

 

O podniebienia uczestników zadbają również producenci whisky, którzy zaprezentują wersje leżakowane w beczkach po rumie. Swój udział zapowiedziała m.in. znana irlandzka marka Teeling, która wystawi trzy edycje. W gronie wystawców pojawi się również pierwsza polska destylarnia Wolf&Oak, której otwarcie planowane jest jeszcze w tym roku.

 

Możliwość degustacji kilkuset trunków to nie jedyne atrakcja przewidziana przez Organizatora. Dla osób chcących pogłębić swoją wiedzę z zakresu rumów przygotowano sesje Masterclass. - Planowane są również pokazy tworzenia i serwowania koktajli oraz drinków z użyciem rumów. Nie zapomnieliśmy też o fanach dobrej kuchni. Stroną kulinarną wydarzenia zajmie się znana Restauracja Merliniego. Jej właściciel i szef kuchni, Bartłomiej Czerwiński, poprowadzi pokaz gotowania na żywo z wykorzystaniem rumu, czyli tzw. food pairing – dodał Jarosław Buss.

 

Show Rum Warsaw to również okazja do uzupełnienia naszej domowej kolekcji mocnych trunków. Sklep festiwalowy oferować będzie szerokie spektrum alkoholi festiwalowych w atrakcyjnych cenach – pomniejszonych o podatek VAT. Z kolei dla tych, którzy chcieliby zabrać alkohol do domu, a nie chcą kupować całych butelek, przygotowano Stację Dram, gdzie do nabycia będą tzw. sample (próbki) rumów.

 

Centralnym miejscem Show Rum Warsaw będzie scena festiwalowa, gdzie poza sesją food pairingu odbywać się będą wykłady, prezentacje i rozmowy z gośćmi specjalnymi. Obecnie trwają prace nad ustalaniem szczegółowego programu godzinowego sceny.

 

Festiwal odbędzie się w sobotę (11 maja br.) w godzinach 12:00-24:00. Więcej informacji dostępnych jest na oficjalnej stronie wydarzenia: http://www.showrumwarsaw.com/ .

 

Trwa już sprzedaż biletów online: https://www.ebilet.pl/biznes/targi/show-rum-warsaw/ .

Komenatrze
Profile firm z podobnej branży
Podstawowe informacje:
Osoba kontaktowa:


E-mail:
:
WWW:
Adres:
Jan Izdebski


+48660913351
www.tudor-house.pl/
Czapli 37
02-781 Warszawa

Wiadomości firmowe

Irlandzka whiskey na stałej wznoszącej Handel i FMCG
Irlandzka whiskey na stałej wznoszącej
Polacy coraz częściej sięgają po whiskey z Zielonej Wyspy – takie wnioski płyną z raportu Ibec (Irish Whiskey Association) za 2019 r. więcej
Rodzina alkoholi Peaky Blinder z coraz szerszą ofertą
Rodzina alkoholi Peaky Blinder z coraz szerszą ofertą
Polscy fani serialu „Peaky Blinders” oraz prawdziwej historii ulicznego gangu z Birmingham mogą zacierać ręce. Do tej pory mogli się więcej
Whisky kolejną ofiarą koronawirusa
Whisky kolejną ofiarą koronawirusa
Branża whisky coraz bardziej odczuwa skutki pandemii koronawirusa. Sprzedaż drastycznie spada, destylarnie wstrzymują swoją działalność, a więcej
Czy na whisky można zarobić?
Czy na whisky można zarobić?
Dziś whisky to trzecia najchętniej spożywana kategoria alkoholi w Polsce. Do jego wyjątkowego wachlarza smakowo-aromatycznego przekonują się więcej
Czarne chmury nad szkocką whisky
Czarne chmury nad szkocką whisky
Na początku października przedstawiciel USA ds. handlu ogłosił zamiar wprowadzenia cła importowego „ad valorem”, czyli od wartości - w więcej